Арт симпозиум в Истанбул популяризира наследството на цариградските българи

Димитровградчанката Павлина Копано – куратор на проекта

контакти

Международен Арт симпозиум, под надслов: Културното наследство на българите в Истанбул, се проведе преди дни на територията на Българската екзархия в турския мегаполис. Във форума, който се организира за втори път, участие взеха над 10 художници от различни държави. Сред тях бе родената в Димитровград и живееща в Истанбул художничка Павлина Копано /Боботанова/, която бе и куратор на проекта.

В Арт симпозиума твориха още, Иваничка Панева / България/, Люба Йосифчева / България/, Петър Петров / България/, Сийка Чирпанова / България/, Ахмет Йозел /Турция/, Коркут Тиряки  /Турция/, Александър Белугин/Русия/, Светлана Елантсева /Великобритания/, Стефан Хаджи-Николов/Македония/. Със специалното участие на арх.Фикрие Булунмаз  /Турция/. Гост-художник Бурджу Еркал Салман /Турция/.

Идеята на проекта бе запознаване и  популяризиране на архитектурните паметници създадени през вековете от цариградските българи. С универсалния език на изкуството художниците пресъздадоха по неповторим начин в своите картини скъпи за всеки българин паметници на нашата култура, коментират организаторите.

Арт симпозиума се осъществи със съдействието на Генерално Консулство на България в Истанбул и любезното домакинство на Фондация Българска Екзархия. Картините от проекта са изложени в сградата на Българската Екзархия от 21 до 31 май 2017г. Изложбата може да бъде видяна всеки ден между 10:00 и 17:00 часа.

На водещата снимка: вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът Надежда Нейнски, Павлина Копано и др.

Следва информация за художниците, участници в симпозиума:

Светлана Елантсева Саузон, родена в Русия, понастоящем живее във Великобритания. Завършила Стаффордския Университет. Нейните творби носят традициите на руската култура,  обогатявайки ги с прийомите на съвременната английска живопис. Работи в своята техника ДАДАМИКС-колаж с елементи на спонтанна живопис,графична рисунка и текст.

Петър Петров от Стара Загора, България. Работи в областта на живописта и скулптурата. Преподава в Тракийския Университет в Ст.Загора.

Люба Йосифчева е родена в София, Блгария. Работи в областта на приложното и изящните изкуства. Последните години рисува предимно абстрактна живопис.

Иваничка Панева Аз съм от онези художници влюбени в романтичните кътчета на българския пейзаж и архитектура на древната ни столица Велико Търново. Пейзажите ми носят неповторимата атмосфера и колорит на художник дълбоко свързан с този приказен град .Работя в областта на пейзажа,интериора,натюрморта и портрета.

Стефан Хаджи-Николов  е художник от Македония.В творчеството му до сега доминира фигуративната живопис. Последните десетина години рисува нефигуративни композиции от серията „Пейзажи на душата“.Често рисува и нефигуративни картини инспирирани от православната религия.

Александр Белугин художник, график и културолог. Автор на художествения стил ПРОТОФЛЕКСИ. Главната идея на стила е последователно отказване от естетиката. Основния принцип е ирационалност, отричане на признатите канони и стандарти в изкуството,безсистемност. Живописта се уповава на случайност, произволно комбиниране на елементи, но главното е стремежа към Вътрешна истина.

Павлина Копано Родена в България, последните девет години живее в Истанбул. Работи в областта на абстрактната живопис. В картините си използва разнообразни техники и материали. Куратор на проекта.

Фикрие Булунмаз Специална участие в арт симпозиума.Архитект на проекта по реставрацията на църквата СВ.Стефан.Фотограф.

Бурджу Еркан Салман Гост участник в арт симпозиума. Собственик на Арт галерия Вохем и художник работещ в стила на поп арт.

Коркут Тиряки За него изкуството до днес, не е само начин да изрази себе си.Той изгражда пространство за живот за себе си в измисления от него свят на формите.И този свят е неговия собствен свят, където познава всички улици.

Сийка Чирпанова  Родена 1966 г. в гр. Елена, България. През 2006 г. започва да рисува  в ателието на Пънар Партанас. Обича да рисува пейзажи и портрети.

Ахмет Йозел  Роден 1960 в гр.Бига. През 1982г. завършва Истанбулската Държавна Академия за изкуства. 1995 г. завършва докторантура в Уневерситет Мармара. В Турция и чужбина има 25 самостоятелни изложби. Участва в множество общи изложби.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук