Арест за издирван от Интерпол, набавил с измами 23 милиона долара

контакти

Окръжен съд – Хасково взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на М.С.К., с турско и германско гражданство. Той е задържан във връзка с искане за екстрадирането му от САЩ, като е обявен за международно издирване с червен бюлетин от Интерпол.

М.С.К се издирва за извършени в периода от юни до октомври 2018 г. престъпления за пощенска измама, банкова измама и пране на пари, осъществени в Ню Джърси, САЩ. След предварителен договор с други лица, чрез изпращане на измамливи имейли, пощенски писма и съобщения, заблудил служители на договорна компания на Министерството на отбраната в САЩ, компания за рафиниране на петрол със седалище в Република Корея. Така набавил за себе си и съучастниците си парична сума от 23 милиона долара, предназначени за компанията. За така извършеното престъпление е предвидено по закон на САЩ наказание „Лишаване от свобода“ до 30 години.

В 60-дневния срок по първоначалното задържане са изпратени изисканите от САЩ допълнителни документи, касаещи екстрадирането, мястото и времето на извършване на отделните деяния, както и приложимите разпоредби на американския наказателен закон. Допълнително са представени обвинителният акт и заповедта за арест, изготвени и издадени от правораздавателните органи на САЩ.

От всички събрани до този момент материали може да се направи извод, че са налице основанията за предаване на лицето, посочени в договора за екстрадиция, подписан между Република България и САЩ, информират от Окръжен съд – Хасково. Вземането на мярка за неотклонение има за цел само да осигури присъствието на М.С.К. до приключване на производството. В случай на обжалване или протест, Окръжен съд – Хасково е насрочил делото за разглеждане пред Апелативен съд – Пловдив за 1 декември 2022 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук