Апел за доброволци в Ковид отделения на болници в област Хасково

Само 8% към момента са свободните легла за пациенти с коронавирус

Заместник-областният управител на Хасково Виолета Желева ще инициира среща с ръководството на филиала в Хасково на Тракийския университет, с апел медицински сестри в последен курс да се включат като доброволци в ковид отделенията на болници в региона.

Областна администрация – Хасково отправя призив и към студентите в горните курсове по медицина да помогнат за справяне с тежката ситуация на недостиг на медицински персонал, който да обслужва ковид болните. Това бе предложено днес на спешна оперативна среща, свикана от Областна администрация и РЗИ – Хасково с управителите на лечебни заведения, по повод намаляващия брой на ковид леглата.

Сега общият брой на тези легла за областта е 243, а интензивните са 28. Свободният капацитет е 8 %, информира д-р Станимира Тананова, зам.-директор на РЗИ.

В МБАЛ – Хасково към момента свободните ковид легла са 13 от общо 132 разкрити, а 7 от 8-те реанимационни легла са заети и то главно от млади хора на възраст 45-47 години, каза управителят на болницата д-р Георги Гелов. Неговото мнение е, че може да се разкрият най-много още 10 легла за болни от коронавирус, които да се обслужват от наличния персонал така, че да не се смути ефективната работа на болницата.

Управителите на другите лечебни заведения в областта ще уведомят РЗИ Хасково за възможностите за разкриване на легла, но те също няма да са много, предвид на липсата на персонал за тяхното обслужване. Като цяло заболяването се подмладява, боледуват и деца в предучилищна и по-малка възраст. За последните 14 дни заболелите от COVID-19 в областта са се повишили с  28%, информира д-р Тананова.

Медицинските специалисти отправиха още веднъж призив към обществеността да се отнесе отговорно и с грижа за себе и за другите, като се ваксинира и спазва противоепидемичните мерки. Бяха изнесени данни, че от всички хоспитализирани с COVID-19 на национално ниво, по-малко от 10% са ваксинирани, а в интензивните отделения те са под 5 %.

В област Хасково ваксинационният процес, който имаше ръст преди седмица, сега е намалял. Поставени до момента са 430 бустерни дози.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук