Антоновден се почита за предпазване от болести

Антоновден, отбелязван от народа на 17 януари, се почита за предпазване от болести. Празникът е в чест на Свети Антоний Велики. Той превъзмогвал човешката природа по почти свръхчовешки начин и бил удостоен с даровете на чудотворство, прозорливост и лечителство, с които придобил широка известност. В народната представа Антоний Велики е повелител на чумата и всички болести, изобщо.

Светецът е роден около 251 г. в Среден Египет, в семейство на заможни християни, копти. Получил добро образование, той избягвал светските суети, посвещавал се на духовни размишления и дейности. Родителите му починали, когато бил на 20 години, но Антоний продължил с благочестивия живот, дори се оттеглил в усамотение. Бил в колиба, по-късно – в стари гробници, в пустинята, накрая се уединил на връх, в близост до Червено море. Преподобният живял до 105-годишна възраст, запазвайки телесно здраве и сила.

Легендата разказва, че Антоний Велики прекарал дълги години в тежки изпитания и борба с бесовете. Той се молел на Бога, но Бог не му отговарял дълго време. Един ден в пещерата, която обитавал, влезли зверове и му нанесли смъртоносни рани. Светецът усетил божието присъствие и чул глас, който му обяснил, че бил поставен на изпитание, след което раните му били изцерени. Тогава той получил способността да лекува.

Именици на 17 януари са Антон, Антония, Антоанета, Андон, Доника, Дончо, Донка, Тончо, Тонка и др.

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук