Античността и Средновековието по нашите земи представя изложба в музея

Експонати, подредени в зала „Археология” на Исторически музей – Димитровград, представят живота през Античността и Средновековието по нашите земи.

Изложбата е на Регионален исторически музей – Велико Търново, Национално дружество „Традиция”, регионален клон – Велико Търново и Сдружение за антични реконструкции „ Mos Maiorum Ulpiae Serdicae”.

Експозицията бе открита снощи от директора на димитровградския музей Антоанета Станчева, уредник-археолога Нели Кръстева, Симеон Цветков от великотърновския музей, димитровградчани, включили се със свои експонати.

Изключително любопитна и ценна за Димитровград е представената изложба, каза в началото Антоанета Станчева. Тя е част от международната инициатива Европейски дни за опазване на културното наследство 2021 и може да бъде посетена до средата на февруари месец 2022 г.

Идеята е да популяризираме Средновековието. Следваща крачка може да бъде да направим различни възстановки, като бъдеща дейност, сподели Нели Кръстева.

За традициите в историческата реконструкция в България разказа Симеон Цветков, след което представи и експонатите в изложбата пред аудиторията.

В експозицията по атрактивен начин е представен животът на средновековния Търновград, по време на Второто българско царство.

Посетителите на музея ще могат да разберат повече за книжовността, старите гозби, начинът им на приготвяне и с какви игри са се забавлявали българите през този период. Специално място е отделено на занаятите тъкачество, ковачество,  грънчарство, монетосечене и др.

Акцент е направен и към средновековното нападателно и защитно въоръжение. Любителите на тази епоха ще могат да си отговорят на въпроса, защо българите са били едни от най-добрите воини през този период.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук