Анонс: По-евтин ток от бъдещ соларен парк за обекти в Димитровград и общината

Предварително съгласие за право на строеж даде на австрийска компания Местният парламент

След като бъде изградена фотоволтаичната централа в Димитровград, Общината ще може да сключи директен договор с купувача на произвежданата  еленергия. Цената би била до 1/3 по-ниска, отколкото предлаганата на пазара. Условията ще важат за компании, фирми и всеки желаещ, на територията на общината да влезе в индивидуална договорка с търговеца на еленергия. Това подчерта кметът Иво Димов на днешното заседание на Общинския съвет, който даде предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж на австрийска компания за изграждане на соларен парк и изготвяне на Подробен устройствен план /ПУП/, финансиран от инвеститора.

Паркът, както писахме, ще се намира в близост до кварталите „Марийно“ и „Вулкан“, на терен около 650 дка. На част от него преди години имаше намерение за изграждане на логистичен център, но сделката пропадна.

Инвестицията се очаква да надхвърли 75 млн. лева, с инсталирана мощност от 65 MW, най-голямата към момента в България, и да произвежда над 90 000 000 kWh чиста енергия годишно. След като бъде изготвен подробният устройствен план и параметрите бъдат ясни, лицензиран оценител ще даде цена на квадратен метър и Общинският съвет ще вземе решение за учредяване правото на строеж, което е 75% от цената, посочи кметът Иво Димов.

Компанията ще учреди 10-процентова гаранция на Община Димитровград, след вземането на решението. Останалите 90% ще бъдат изплатени след Акт № 2 – за начало на строителните дейности, но не по-късно от 2 години. През промеждутъка ще се оформят всички необходими документи.

Смятам, че в рамките на година, от учредяване правото на строеж, това ще бъде факт. По мои сметки, сумата, която ще постъпи в Община Димитровград, възлиза на няколко милиона лева, наред с всички останали предимства, подчерта Димов. За изграждането на фотоволтаичната електроцентрала ще бъдат наети 500 или повече човека. След това постоянно ангажираните ще са около 30, допълни кметът. 

 

 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук