АНКЕТА: ПЕСИМИЗЪМ ЗА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ В ДИМИТРОВГРАД

контакти

[quote]МЛАДИТЕ ХОРА НАПЪЛНО АПАТИЧНИ КЪМ ПОЛИТИКАТА[/quote]

Димитровградчани са песимистично настроени за работата на новото 42-ро Народно събрание, чието първо заседание се състоя днес. Проведохме анкета, питайки хора на случаен принцип, как възприемат новия парламент, ще работи ли той както трябва, ще се състави ли правителство или напротив.

Не съм в темата, но мога да кажа, че не вярвам народните представители да работят в подходящ синхрон. Имат много различия в идеите, няма да коват качествени закони, казва Даниела Георгиева. /29 години, безработна/. Не мога да дам коментар, защото не се интересувам от политика. Нямам обаче надежда, че нещата ще бъдат по-различни отпреди, допълва в анкетата Златомира Димова /29 години, безработна/. Не ме интересува, далеч съм от мисълта, че нещата отиват на добре. В първите два месеца ще замажат положението и после пак ще започнат с далаверите, категоричен е Антон Димитров /38 години, безработен/. Вярвам в по-доброто бъдеще, но не и с този парламент, коментира Нико Петров /17 години, ученик/. Силно скептично настроена съм, потвърждава диагнозата Тина Прокопова /37 години, безработна/. Същото становище изказва  Виктория Арнаудова /19 години, караща стаж в общината/. Че няма да произлезе нещо стойностно от сегашния парламент, мнение изразяват всички млади хора, на които зададохме въпроси в анкетата. Не е по-различно положението при хората на средна възраст.

При хората от третата възраст се забелязва повече оптимизъм, въпреки че и при тях прозират негативните нотки. Ще се оправят нещата в бъдеще, но в парламента май няма да има конструктивен диалог. Те мразят да се гледат, а какво остава да работят заедно, казва Никола Бонин /67 години, пенсионер/. Трябва да работят заедно, защото в противен случай хората пак ще излязат по улиците. Мисля, че това ще ги стресне малко и ще се опитат да постигнат разбирателство, коментира Магдалена Георгиева /72 години, пенсионерка, продавачка на вестници/.

[pullquote_left]ВСИЧКИ АНКЕТИРАНИ МЛАДИ ХОРА СЕ ОКАЗАХА БЕЗРАБОТНИ[/pullquote_left]

Изключително притеснителен е факта, че всички анкетирани млади хора в активна възраст се оказаха безработни. Само едно от момичетата кара стаж, което донякъде може да се възприеме като работа. Оказа се, че попаднахме само на една пенсионерка, която продава вестници. Политиците трябва да се замислят за този факт. Важно е да се подчертае, от друга страна, пълната апатия на младите хора към политиката. Много от тях дори отказваха да отговорят, разбирайки за какво се отнася анкетата.

ПРАВИТЕЛСТВО – ДА ИЛИ НЕ?

На участниците в анкетата им беше трудно да кажат нещо за евентуално ново правителство. По-скоро смятат, че ако го има, то ще бъде свързано с БСП, при изолация на ГЕРБ. Изразяват скептично мнение, че при одобрението му от народните представители, ще работи качествено. Смятат, че има два основни варианта. Първият – съставяне на кабинет и изпокарване на коалиционните сили след време. Втори вариант – неуспех при консултациите. И двата водят до едно – нови предсрочни парламентарни избори. Някои от участниците в проучването допускат, че един евентуален кабинет би могъл да си изкара мандата, но нищо добро няма да чака тези, които са били в управлението. 

 

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук