АМФИТЕАТЪРЪТ КРАЙ КАСНАКОВО СЕ ОКАЗА ЗАЛА ЗА ПИРОВЕ. МОЗАЙКИ ПРЕСЪЗДАВАТ МИТОЛОГИЧНИ СЦЕНИ

Амфитеатърът край Каснаково се оказа зала за пиршества. Археологически разкопки се провеждат на Светилището на нимфите и Афродита. Води ги, за поредна година, екипът на д-р Веселка Кацарова от Националния институт по археология към БАН.

auto-bannerВ момента проучваме жилищна сграда, която е на площ от 1,2 дка. На мястото са се правели разкопки през средата на 40-те години на миналия век. Тогава археологът Иван Венедиков прави хипотезата, че постройката е малък театър. Изненадата за нас бе, че не е точно така. Оказа се жилищна сграда, с 5 помещения и голям двор, заобиколен от екседра – дъговидна стена. Едно от помещенията се е използвало от аристократи за пиршества. То е на площ от 72 квадрата, като на пода му е открита мозайка, разказа на място Веселка Кацарова.

Част от разкритата мозайка
Част от разкритата мозайка

Археологът обясни, че на обекта край Каснаково има 7 сгради, някои от които проучени цялостно, други – частично или изобщо. На много места са открити мозайки, но не запазени, налагайки събирането им парче по парче. За първи път, при сегашните разкопки на жилищната сграда, е открита запазена мозайка, която е правена от мрамор, поне 20 квадрата. Тя е рядък паметник на античното изкуство, като се очаква по нея да има митологични сцени.

Като цяло, комплексът датира от 2-3 век – класически римски период за Тракия. През 3 век започва постепенно разрушение на част от сградите. То продължава през 4 век, когато е епохата на късния Рим. Специално за проучваната в момента жилищна сграда, разрушението й започва в края на 3 и началото на 4 век. Тогава там се заселват по-бедни хора от околността, които започват да правят нови постройки. Това затруднява и забавя премахването на пластовете.

През 2007 г. на Светилището частично е разкрита 250 квадрата от Римска вила, която е на площ от 1 дка. До началото на 70-те години разкрита и консервирана е баня. През 2014 г. бе открит мавзолей, за починал заможен гражданин. Други две постройки са около извора. Има още една сграда, за която нищо не се знае към момента, освен че е с размери 40/15 метра…Svetilishterazkopki1

Финанси за разкопките се осигуряват от Община Димитровград и Министерството на културата. Тазгодишните започнаха в края на юни, ще продължат почти до края на юли. Веселка Кацарова не се нае да прогнозира колко време ще отнеме цялостното разкриване на намиращите се обекти в комплекса. Според нея, трябва сериозно финансиране, за по-продължително време, не само по един месец. Има толкова много да се свърши, че мога работя на Светилището на нимфите и Афродита до пенсионирането си, коментира археологът от БАН.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук