АЛФА РИСЪРЧ: КРИЗАТА НА ДОВЕРИЕ ВОДИ ДО ПРОТЕСТЕН ВОТ НА ИЗБОРИТЕ

България влиза в кампанията за президентските избори със запазващо се ниско доверие към всички основни институции. В зависимост от силата на кандидатурите и доминиращите теми, постоянстващата криза на доверие може да доведе до протестен вот. Това се казва в тримесечно проучване на агенция „Алфа Рисърч”, проведено в периода 9-15 септември.

57% от гражданите с право на глас заявяват готовност да гласуват на президентските избори. По-малко – 51% от тях, смятат да упражнят правото си на вот на референдума.

Напрежението около излъчването на президентските кандидатури се е отразило негативно на рейтингите на Георги Първанов и лидерите на Реформаторския блок. Без поражения излизат Корнелия Нинова, Татяна Дончева, Красимир Каракачанов. Макар и с нарастваща поляризация на оценките, първо място по доверие запазва Бойко Борисов.

Преди да е известна номинацията за президент на ГЕРБ, не са възможни конкретни прогнози за изборите. Името на кандидата има по-малко значение за първи тур на изборите, но може да се окаже решаващо за изхода от втори тур, се казва в проучването.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук