„АЛФА РИСЪРЧ“: Б. БОРИСОВ ДЪРЖИ ПОЗИЦИИ. СИЛЕН СТАРТ ЗА К. НИНОВА

контакти

Бойко Борисов запазва позицията си на най-одобряван партиен лидер. Премиерският му рейтинг (32%) е близък до този в края на двегодишния период от първото му правителство. Неочаквано силно, предвид електоралния потенциал на социалистите, стартира новият лидер на БСП – Корнелия Нинова (18%). Това сочи регулярното тримесечно независимо проучване на агенция „Алфа Рисърч“, проведено между 8 и 14 юни 2016 г.

След месеци застой, електоралната картина проявява макар и малки признаци на промени. ГЕРБ продължава да е първа политическа сила, но БСП бележи лек ръст, както и националистическите формации. Реформаторският блок започва да губи енергията от участието си във властта и се отмества леко надолу.  ДПС е под обичайните си нива за социологически  проучвания, но още не е ясно дали избирателите просто се въздържат от изразяване на позиции, или част от тях се преориентират към новата партия ДОСТ.

Макар и да е още много рано за каквито и да било политически прогнози във връзка с президентските избори, особено при отсъствието на кандидати, може да се твърди, че ако всяка партия издигне свой кандидат, резултатите ще са близки до вота за парламент. При наличието на различни обединения обаче и евентуално въвличане на референдумите като фактор в президентската битка, може да се очаква и разбъркване на картите.

За периода март – юни, правителството губи 2% от рейтинга си (от 20% на 18%), а недоверието нараства от 46% до 48%. Това, макар и малко разместване, е резултат от два паралелни по-дълбоки процеса. От една страна, кабинетът получава подкрепа за редица конкретни политики и действия, сред които развитие на инфраструктура, усвояване на еврофондове, стъпки за диверсифициране източниците на газ, справянето с бежанската криза, контрабандата и т. н. От друга страна, изпълнителната власт търпи критики във връзка със съдебната реформа, изборното законодателство и други законопроекти. Високи и нереализирани остават очакванията за провеждането на реални промени, които да гарантират справедливо правосъдие за всички… се казва в проучването.

Снимка: clubz.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук