Алпинистът Атанас Скатов е загинал

контакти

Алпинистът Атанас Скатов е загинал, съобщават информационните агенции Той бе в неизвестност, след падане в подножието на връх К2 в Хималаите. Тялото му е открито и ще бъде транспортирано от Базовия лагер към Скарду, Пакистан.

След неуспешна атака снощи на връх К2 в Пакистан тази сутрин българинът Атанас Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. Скатов и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма – организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер, посочва БНР.

Скатов е паднал на място, до което няма как да бъде изпратен спасителен екип. Около 11:30 часа българско време от Скарду е излетял хеликоптер на пакистанската армия за оглед на района.

Причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал.

Снимка: atanasskatov.comПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук