Акция в София, Варна, Хасково… срещу педофилска мрежа

контакти

Мащабна акция на прокуратурата, има задържани за разпространение на порно с деца, по информация на БНТ.

Операцията срещу разпространението на детска порнография се провежда на територията на цялата страна. Акцията e по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев и в нея участват много прокурори и следователи от Националната следствена служба.

Рано сутринта са започнали претърсвания в жилища и офиси на десетки адреси в столицата, Варна, Хасково и други населени места. Има и задържани лица. Педофилската мрежа е обменяла порнографски материали с деца.

Официална информация, от прокуратурата и следствието, се очаква да предоставят по-късно през деня.

Иван Гешев, главен прокурор: „Поздравявам прокурорите и следователите от отдел “Киберпрестъпления”, които постигнаха успех в борбата с разпространението на детска порнография. Действията ни трябва да бъдат безкомпромисни, защото този род престъпления поставят под риск най-ценното за нас – нашите деца“.

Към момента са задържани 13 души с 24-часова мярка за задържане, бе съобщено в ранния следобед. Петима са задържани в София, 8 – в други населени места. Има арестувани във Варна, Девня, Елин Пелин, Перник, Хасково. Станало е ясно още, че това не е организирана престъпна група, а отделни лица, които не се познават помежду си.

Сред задържаните има пилот от гражданската авиация от известна нискобюджетна компания, IT-специалисти, мотокарист, шлосер, общ работник, собственик на спортен магазин, автомонтьор, електротехник, оценител на недвижими имоти и др. Това са мъже между 30 и 40 години, но има и около 60-годишни. Около 50% са семейни с деца, повечето са с добри финансови възможности. Профилът им показва, че част от тях са склонни от виртуалния свят, да преминат и в реалния.

Намерени са клипове и снимки с брутални сцени на сексуално насилие с деца от 2 до 10 години. Децата са от бившите Съветски републики или от Далечния Изток – Тайланд, Филипините, Индонезия. Проверява се дали има деца и от България. Събраните до момента данни показват, че повечето сцени са снимани там, откъдето са децата, успокоиха от следствието.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук