АКО НА ПЕТКОВДЕН ГРЕЕ СЛЪНЦЕ, ЧАКА НИ ТЕЖКА И СНЕЖНА ЗИМА

контакти

Петковден отбелязваме на 14 октомври. Според поверието, ако на празника грее слънце, а листата на дърветата не са окапали, зимата ще е тежка и снежна. Така ще е, съдейки по времето днес. Грее слънце, облаците изцяло липсват, листата са окапали само частично. Този ден е наричан още Зимен Петковден и в българските вярвания бележи прехода към следващия сезон.

На 14 октомври църквата почита Света Параскева, известна още като Света Петка. Тя се смята за закрилник на дома и семейството, покровител на раждането и плодовитостта. От Петковден, по традиция, започва периодът на годежите и сватбите.

Петковден бележи края на земеделската работа, съпътствана с последната есенна сеитба и прибиране на реколтата.

На 14 октомври именници са Параскева, Петко, Петка, Пенчо, Пенка, Пеньо и др. Празнуват и овчарите. По поведението на овцете на Петковден също може да се съди каква ще бъде зимата. Скупчват ли се животните на едно място, това ще е поредно доказателство, според народа, че зимата ще бъде сериозна.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук