Ако изборите са днес, ГЕРБ води, БСП и ПП спорят за второто място. Президентската битка заплетена

Данните и изводите са от изследване, проведено в периода 4 – 10 октомври от Алфа Рисърч

Нагласите на избирателите на старта на кампанията за вторите извънредни и третите парламентарни избори за тази година сочат като най-вероятен сценарий нов шестпартиен парламент, в който мнозинство няма да може да се постигне без гласовете на три до четири партии.

Ако изборите са днес, ГЕРБ (23.1%) ще бъде първа политическа сила. Оспорвана ще е битката за второ място между БСП (16.8%) и „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев (15.9%).

Сериозната и продължаваща ерозия на партия ИТН я извежда от първа до четвърта или пета политическа сила. На старта на кампанията Демократична България (10.9%) е на символична преднина пред партията на Слави Трифонов (10.4%).

С 9.3% от гласовете на сигурните, че ще гласуват на 14-ти ноември, ДПС е шестата партия, която със сигурност ще влезе в 47-ото Народно събрание.

Няма сериозна статистическа вероятност някоя друга партия да прескочи 4%-та бариера. Ако тази тенденция се запази в хода на кампанията, това би означавало известно преразпределение на електоралните нагласи, но не и кардинална промяна в съотношението на силите.

Данните и изводите са от изследване, проведено в периода 4 – 10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч. В него се посочва информация и за президентските избори, с уточнението, че е проведено преди издигането на Мустафа Карадайъ. То отразява най-първите обществени реакции, преди претендентите да са по-широко популяризирани и припознати от избирателите.

Доскоро изглеждащата като предизвестена президентска битка също се очертава като по-заплетена и с отворен финал, анализират от Алфа Рисърч.

Настоящият президент Румен Радев влиза в надпреварата с 42.6% от вота на твърдо решилите да гласуват. На втора позиция се нарежда проф. Анастас Герджиков с 28.1%. Лозан Панов събира начална подкрепа от 8.2%. Останалите известни претенденти получават между 1 и 3 на сто подкрепа. 13% са заявилите в проучването, че биха гласували за „друг кандидат“, като може да се предполага, че около две трети  от тях биха подкрепили кандидат на ДПС.

52.7% от пълнолетните български граждани смятат да гласуват на предстоящите президентски избори, а 47.6% – на извънредните парламентарни. Оправдават се очакванията, че избори две в едно водят до повишаване на избирателната активност, а президентският вот по традиция предизвиква по-голям интерес, се казва в изследването, повече за което може да видите тук.

Снимка: БТАПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук