Акад. Георги Марков за 3 март: Да не залитаме във филства и фобства

Акад. Васил Гюзелев: Държавата ни винаги е функция на политическата обстановка

контакти

Да не залитаме във филства и фобства, тъй като губим историческо време и хабим национална енергия. Това коментира историкът акад. Георги Марков, който заедно с други двама свои колеги академици – Васил Гюзелев и Константин Косев, посетиха Димитровград. Те изнесоха уроци в три училища в навечерието на Националния празник, отговаряйки на въпроса: Какво е за България 3 март? След това посетиха Градска библиотека „Пеньо Пенев“, дарявайки академична литература от личните си колекции.

3 март не трябва да се политизира. Датата е свързана с 9-та поред Руско-Турска война, която обаче за нас е Освободителна. Разбира се, тогава има интереси на Руската империя, нямащи нищо общо с „нашите черни очи“, но тази война съвпада с нашия национален интерес. Това е историята и 3 март ще остане Национален празник, коментира акад. Марков.

3 март е една от великите дати в нашата история, която трябва всеки да уважава и да осмисля по своему, коментира акад. Гюзелев. Ние сме особен народ, особена държава, която винаги е функция на политическата обстановка. В зависимост от времето, честваме или не, отдаваме почит или не, допълни историкът.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук