АКАД. ВАСИЛ СГУРЕВ: ИКОНОМИКАТА НИ ТРЯБВА ДА КАРА НА ДЪЛГИ ФАРОВЕ

Икономиката на България трябва да се движи на дълги фарове. Ако сме на къси, пак ще имаме развитие, но в по-малка степен, отколкото трябва и ни се иска. Развитите страни 200-300 години са изграждали пазарни икономики. Ние не сме в такова положение, заяви в Димитровград почетният му гражданин акад. „Васил Сгурев”. Това той каза снощи в дискусия-разговор в зала „Гроссето”, на тема: „Деиндустриализацията на България”.

Pazar-praznikСпоред академика, Европа, като цяло, изостава при въвеждането на иновациите в индустрията, за разлика от Америка и Япония, например. За сметка на това, страните на Стария континент водят при въвеждането на енергоспестяващите технологии.

От друга страна, в Европейския съюз има голям разнобой в развитието. В Германия, на 1000 души, се падат 150-200 робота, в Португалия – 10-15. Ние не сме в един и същи влак. Трябва да се борим да се изравним с тях. За да има догонващо развитие, трябва да има изпреварващо, коментира Сгурев.Vasil-Sgurevsreshta

По-важно е да гледаме напред, отколкото назад. Примери за неща, които не вървят в индустрията, могат да се дадат много. Но не това е важното. Отрасъл в България, който заслужава адмирации, е свързан с електротехниката и електрониката. Той в последните години значително се увеличи, даде пример ученият.

Според него, в момента има преход от трета към четвърта индустриална революция. Тя се изразява в навлизането на цифровизацията и използването на цифрови модели в цялата индустрия.

Тези, които бързат да кажат, че светът, едва ли не, се деиндустриализира, бъркат. 80 на сто от иновациите идват именно от индустрията, която не е загубила своя дял, подчерта акад. Васил Сгурев.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук