АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ХАСКОВО – НА ПЕТО МЯСТО ПО НАТОВАРЕНОСТ

Хайгухи Бодикян

На пето място по натовареност в страната е Административен съд Хасково /ХАС/. Основна причина за това са делата, свързани най-вече с бежанци, други чужденци и служебните правоотношения след уволненията на митницата. На първите четири места са София, Бургас, Пловдив и Перник.  Това обяви новият председател на ХАС Хайгухи Бодикян, на първа неформална среща с медии. Висшият съдебен съвет избра в края на ноември Бодикян, като преди това председател на ХАС бе Теодора Точкова, която стана главен съдебен инспектор.

Хайгухи Бодикян обяви, че ще има приемственост в управлението, надграждайки постигнатото дотук. Сред първите задачи ще бъдат инвентаризация на делата и  административен контрол, както и стъпки към запълване щата на съда.

Като основен приоритет председателят на ХАС посочи въвеждане на електронно правосъдие. Такова по думите й има в Софийски градски съд. Електронно правосъдие, например, е изпращане на призовки по имейл. Когато призовка бъде изпратена, тя се счита за редовна. Услугата се ползва най-вече от фирми и търговци, които предварително са я заявили, уточни председателят на ХАС. Тя обобщи, че системата на електронното правосъдие представлява отдалечен достъп за информация и дава възможност да се следи движение по делата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук