АГРОПРОГНОЗА: СИНОПТИЦИТЕ – СПОКОЙНИ В ТОПЛОТО ВРЕМЕ, ЧАКАТ СТУД

Въпреки необичайно топлите дни през януари, синоптиците смятат, че няма място за безпокойство, що се отнася до вегетацията на растенията. Вегетацията обхваща периода, в който растенията образуват цвят, плод, семена. Тя не включва времето за покой, зависещ от вид, сорт, метеорологични условия, начин на отглеждане.

Топлото през сезона време може да доведе до преждевременно развитие при някой видове, а студът впоследствие да ги унищожи. Проф. Валентин Казанджиев обаче не смята, че това ще стане през януари. Той е ръководител на секция „Агрометеорология“ в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ към БАН. Като доводи професорът посочва застудяването, което ще настъпи през уикенда, по прогноза на синоптиците от Националния институт. Според него, високите температури няма да продължат толкова дълго, че да доведат до вегетативни процеси. Очаквания в събота и неделя, макар и мокър сняг, също ще изиграе роля в тази посока.

Най-големият проблем при високи температури през зимата е, че водата не се задържа в почвата. Като съчетаем това с евентуална суша, може да се стигне до проблем с напояването на пролетните култури, както и с есенните. Въпреки това, не трябва да притесняваме хората. Все още има много време през февруари и март да падне хубав сняг, който да нормализира нещата, коментира проф. Валентин Казанджиев.

През следващите години трябва да се наблегне на напоителните канали. С тях България разполагаше, но те бяха разрушени и разграбени. Трябва да се помисли за нови и свежи напоителни съоръжения, категоричен е професорът.  

[box_info]Eкскурзии и почивки от Elit Tur TranS – лицензиран туроператор: www.elittur.eu [/box_info] Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук