Агенцията за бежанците: 18 идват от Австрия, не са договорени хиляди

контакти

Самолет с бежанци се очаква да пристигне от Австрия в България днес, част от хиляди, които предстои да пристигнат, обикаля информация в медийното пространство.

По този повод Държавната агенция за бежанците излезе с позиция, в която се казва, че заявеният трансфер е за 18 човека и не отговаря на истината, че това е първият транш от договорени хиляди. В позицията на Агенцията се казва:

Във връзка с тиражираното в медийното пространство твърдение за „мистериозен“ чартър от Виена, превозващ афганистански и сирийски бежанци, правим следното уточнение:

Заявеният трансфер от Австрия е за 18 лица, които са регистрирани като кандидати за международна закрила в България.

Става дума за договорен трансфер на мигранти по реда на Регламент Дъблин.

Данните, че  това е първият транш от договорени хиляди, само за първата година, са неверни и целят да създадат напрежение в обществото за това къде ще бъдат настанени бежанците, както и да се спекулира, че ще са на издръжка на  българския данъкоплатец.

Като държава-членка на Европейския съюз,  Република България изпълнява стриктно задълженията, произтичащи от Регламента още от 2007 г., като през всичките тези години от заявените трансфери, реално осъществените са 20%.

Фалшива е новината, че България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген…, коментираха в началото на годината от Министерски съветПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук