Автошествие на миньори и енергетици блокира артерии в региона

контакти

Протестната вълна на миньори и енергетици в защита на комплекса „Марица Изток“ се разраства. Днес в планираното четвърто  автошествие на работещите от Старозагорска област се включват и техни колеги от Хасковския регион. Акцията ще обхване няколко града и ще затвори ключови пътни артерии, съобщи пред Радио Стара Загора Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на сдружението „Миньори и енергетици заедно“, което е и организатор на протеста.

Близо 20 автомобила се включиха в днешното шествие, сборният пункт на което и този път бе паметникът на „Св. Иван Рилски“ в Раднево. От миньорския град колоната с автомобили ще се насочи в Гълъбово, Симеоновград, Димитровград и Хасково, за да стигне до Харманли, където на изхода за автомагистрала „Марица“ има обявено затваряне на пътя в рамките на час между 13:00 и 14:00 часа. След тази спирка автошествието ще продължи по аутобана, за да стигне до отбивката за Симеоновград и да поеме към Гълъбово, където пред „Брикел“ отново ще има затваряне на движението за час между 15:30 и 16:30 часа. Протестът ще приключи в Раднево около 18:00 часа.

От Сдружението ще разпространят декларация до Народното събрание и президента Румен Радев.

Хората са категорични, че няма да отстъпят от поставени три искания към властта. Те настояват държавата да спре плащането на въглеродните квоти от централите в Маришкия басейн до изграждането на завод за тяхното улавяне.

Застават зад изпълнение на концесионния договор на Мините като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в комплекса – една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор. Те се обявиха против планираната от 1 юли частична либерализация на електроенергийния пазар заради риска от поскъпване на тока за домакинствата.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук