АВТОНОМИЯ ИСКАТ БЪЛГАРИТЕ В МОЛДОВА

Тараклия автономия
контакти

Българите в Молдова искат автономия. Съвет на Тараклия, където живее компактно население с родни етнически корени е изпратил писмо до властите в столицата Кишинев. С него се иска на района да бъде дадена национално-културна и административна автономия за 200-годишнината от основаването на Тараклия, предаде БНТ.

Съветът е подкрепил обръщението си и с проект за закон. В него се предлага да бъде записано, че Тараклийски район получава особен статут на административна автономия в рамките на своята територия, като център на национално-културната автономия на българската общност в Република Молдова.

Кметът на града Сергей Филипов смята, че този статут по същество ще стане бранд на Тараклия и негова идеология, ще помага регионът да се развива по-добре, превръщайки се в най-конкурентоспособният в страната. В същото време Филипов подчертава, че развитието на района, населен с етнически българи, трябва да е в рамките на Молдова.

Тараклия е град, разположен в южната част на държавата, център на района. Според статистиката, населението му е малко над 15 000 души, предимно етнически българи. В Молдова живеят 3 938 679 души, а в столицата – 593 000.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук