Автомобил с апаратура за отдалечена диагностика и нов рентген в МБАЛ „Св. Екатерина“

Периодично ще бъдат посещавани населените места и на място ще се извършват медицински прегледи

контакти

От днес Димитровград разполага със специализиран автомобил с медицинска апаратура за отдалечена диагностика на пациенти, съобщиха от Общината. Същевременно, от информация на фейсбук страницата на кмета Иво Димов става ясно, че в понеделник в МБАЛ „Света Екатерина“ ще бъде монтиран и нов рентгенов апарат Siemens.

Специализираното оборудване е по изпълнението на Проект  Smart_Med , финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България. След доставянето, започна инсталирането на апаратурата, на сървъра и софтуера за нейната работа. Оборудването е инсталирано в специално подготвен за целта автомобил Ивеко. Той е съоръжен с рампа за трудноподвижни пациенти и представлява работна станция за отдалечена диагностика на пациенти.

Специализираната медицинска апаратура включва:  телемедицински стетоскоп, монитор за витални показатели,  12-канален PC-базиран ЕКГ апарат, ултразвукова коремна сонда с USB, отоскоп, модерен рентгенов апарат, система за видеоконферентни разговори, компютърни и сървърни конфигурации и др.

В момента тече процедурата по избор на медицински екипи, които ще ползват специализирания автомобил за извършване на отдалечена диагностика. Периодично ще бъдат посещавани населените места в системата на община Димитровград, където на място ще се извършват медицински прегледи с опция за провеждане на консултации със специалисти различни болници в страната в реално време.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук