Автоматичната измервателна станция в Димитровград не работи. Каква е причината, питат от ТЕЦ-а

Не се ли прикрива превишение на серен диоксид, което няма на кого да се припише?

Градската станция, данните от която станаха причина за спирането на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград, излезе от строя само 3 дни след запечатването на Централата. Вече 48 часа тя не мери данните и то само за серен диоксид. Това казват в своя позиция от предприятието и припомнят, че откакто то почна да работи, са регистрирани 38-часови превишения за около година.

В същото време двете нови станции, които централата дари преди месеци на Община Димитровград, отчитат завишения точно на серния диоксид и то в определени часови пояси. Вярно е, че те на са представителни, но пък „представителната“ Автоматична измервателна станция (АИС) „Раковски“ от 48 часа не работи, подчертават от димитровградския ТЕЦ.

Докато ТЕЦ „Марица 3“ не работеше, бяха засечени и многократни завишения на фините прахови частици. Явно, когато финните прахови частици идват от сахарските пясъци, приемаме, че има движение на въздушни маси, а когато ние се съмняваме, че имат отношение, това не се приема добре.

Неразбираемо остава за нас каква е причината автоматичната измервателна станция само 3 дни след като ТЕЦ-ът беше затворен, да показва всички останали данни, но не и тези точно за серния диоксид? Може би целта е да бъде прикрито констатирано превишение, което вече няма на кого да се припише? Това акцентират още в позицията си от ТЕЦ „Марица 3“, като уточняват, че на официалния сайт на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) пише: РИОСВ Хасково: Поради технически причини няма данни за серен диоксид от АИС „Раковски“ – гр. Димитровград. Така е от 12:00 часа на 26.04.2022 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук