Автоексперт с предложение за по-ефективно събиране на глоби. Бивш шеф в КАТ: Добро е

контакти

Предложение за това как да се събират по-ефективно глоби за пътни нарушения, отнасящи се основно за натрупани през годините, направи в студиото на БНТ автоекспертът Румен Дунев. Че то е много добро, подчерта бившият началник на КАТ – София Тенчо Тенев, който също участва в разговора.

Успешна мярка би била да се вкарат в системата глобите на съответния водач и ако те не са платени, автомобилът да не може да премине годишен технически преглед, обясни Румен Дунев.

Ако автомобилът няма преглед, за него не важи застраховка „Гражданска отговорност“ при пътнотранспортно произшествие, не важи „Каско“, може дори да се стигне до сваляне на номера, защото автомобилът се води неизправен, подчерта автоекспертът.

Той припомни, че подобна добра практика е, че не може да се премине годишен технически преглед, без да са платени данъците на автомобила. Същото може да се приложи и за неплатените глоби. Същественото спорен него е, че няма да се натрупват глоби, което ако стане, водачите нямат възможност или желание да ги плащат. Затова е по-добре това да става регулярно.

Колегата е много прав. Всяка година се минава годишен технически преглед. Водачът, иска не иска, като отиде да си прекарва колата и се установи, че има глоби, ще трябва да ги плати. Има хора, които по 4-5 години не си плащат глобите. Предложението е много добро, заяви Тенчо Тенев.

За липсваща воля или желание от страна на държавата да внедрява добри идеи подчерта Дунев. Той посочи, че сдружението, което представлява, има поне десетина добри предложения в този дух, но нито едно не е реализирано като решение.

Тенев продължи, че държавата трябва да се заеме сериозно и да вземе твърди мерки за борба срещу престъпленията по пътищата. Всяка година между 400 и 500 човека загиват по пътищата. Това е една малка война, категоричен бе той. Още от разговора в студиото – тук

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук