Август – месец на карпузата. Да благодарим на Африка!

Световният ден на динята се отбелязва на 3 август. Но може да се каже, че и целият месец е нейн, както са й го посветили в САЩ.

Различни са хипотезите за произхода на този вкусен летен плод, но обединяването на всички е свързано с Африка. Карпузата, каквото звучно наименование, наред с диня и любеница се използва у нас, произхожда от пустинята Калахари в Южна Африка. Там са открити първите доказателства за отглеждането й. Преди повече от 5000 години започват да я култивират и в Древен Египет, край бреговете на легендарната река Нил.  В Китай  отглеждат дините от 10-ти век, а в Европа – от 13-ти.

Над 1200 са разновидностите на сочния плод по света. Характерно за него е, че съдържа повече от 90% вода. Динята е богата на витамини А, С, на калий, фибри и аминокиселини, с ниско съдържание на захар е и нискокалорична.

Обичайно, карпузите в България достигат от 5 до 10-12 кг. Рекордът на Гинес е 159 кг., присъден през 2013 г. в Тенеси, САЩ.

Динята се консумира, най-вече за утоляване на жаждата по вкусен начин. Включва се и към други ястия и напитки. Кората също може да се яде – да се пържи, вари или маринова. Семената, пък, са богати на мазнини и белтъчини и се използват като храна на различни места по света или за производство на растително масло.

Така че, яжте диня през август и след него, колкото ви душа иска. Само не прекалявайте преди лягане, че наред с всичко друго, тя е силен диуретик 😊Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук