Абсурдни въпроси разгневиха проф. Герджиков в студиото на NOVA

Въпроси, някои от които сметна за абсурдни, разгневиха проф. Анастас Герджиков в сутрешния блок „Здравей, България“ на NOVA, макар издигнатият от инициативен комитет кандидат за президент и подкрепен от ГЕРБ да не го показа по друг начин, освен словесно. За други, пък, остра бе реакцията му, че вече са задавани…

Никога не съм спрял да говоря конкретно. Всички въпроси, които ми задавате, са въпросите от първата седмица на кампанията. Оттогава нещата много се промениха и е време да поговорим за това каква е визията на кандидатите за бъдещето на България. На четвъртата седмица от кампанията може би е време да заговорим и за това, а не по същите теми, за които ме питахте. Това подчерта проф. Герджиков, който в началото на разговора заяви, че няма как да е кандидат на статуквото, защото е нов човек в политиката.

За „Хемус“ не сме ви питали…, обясни водещият Виктор Николаев, подхванал тази и други конкретни теми.

Тогава „Хемус“нямаше. Имаше теми от съшия характер, отново на дневен ред, продължи кандидатът за президент, като обясни, че подтекстът е дали подкрепата на ГЕРБ му пречи или помага. За някои от скандалите вече се изказах конкретно. Някои от тях ми се струват предизборни, верни или неверни, работа е на съда да прецени, допълни той.

С усещането съм, че някак си, не ви интересува истински по нито един от въпросите каква е истината, а по-скоро, отговаряте с много думи. Краткото изречение е – не ме интересува, не е моя работа, аз съм чист по тази тема и затова дайте следващата… продължи Николаев.

Ще позволите ли да отговоря, риторични попита събеседникът. Това, което казвате до момента, е същото, което говорихте преди четири седмици, когато за първи път дойдох в студиото. Няма нито една нова тема. Вие продължавате да ме питате за ГЕРБ. Няма как да откажа подкрепата на най-голямата партия в България. Това не ме прави нито член, нито привърженик, отговорен за каквото и да се е случило, добро или лошо, докато тази партия е управлявала. И няма как да отговарям на абсурдни въпроси, от типа интересува ли ме истината и да има справедливост. Останалото са инсинуации, каза проф. Гееджиков, в което време водещата Мирослава Иванова се опита тактично да охлади положението, минавайки към други теми.

Проф. Герджиков дебело подчерта, че вече е отговорил десетина пъти на един и същи въпрос, но бе контриран от водещия, че слага подвъпроси, които не са зададени. Той дебело подчерта още, че не е редно да бъде питан как ще оправи нещата сега, след като някой е закъснял с 6 месеца.

Напрежението отново се покачи към края на разговора, когато Виктор Николаев попита: За кого ще гласувате на парламентарните избори?

Това, което искате от мен, е да посоча конкретна партия и по този начин да отблъсна всички останали. Аз няма да го направя именно поради това. Не може три дена преди президентските избори да ме питате на коя партия съм симпатизант, заяви Анастас Герджиков. – Аз мога да питам, каза Виктор Николаев. – А аз мога да не отговоря, защото вие ме тласкате към това да загубя подкрепата на всички останали. Аз не искам дори подкрепата на партии. Аз искам подкрепата на всички български граждани, приключи изпълнения с напрежение разговор кандидатът за президент.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук