Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци

контакти

Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки, съобщават от офиса на Национална агенция за приходите в Хасково. Същото важи и за зрелостниците, които наесен ще бъдат студенти редовно обучение.

През лятото – от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор, те трябва да внасят здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 28.40 лв. месечно. Причината е, че през този период не попадат в нито една от двете категории – ученици или студенти, които се осигуряват здравно за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на осигуряване от работодател. В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски, напомнят от офиса на НАП.

Най-напред зрелостниците трябва да подадат декларация по образец за възникване на задължение за плащане на здравноосигурителни вноски. Информацията за начина на попълване и подаване на декларация Образец №7 е достъпна в  рубриката „Здравно осигуряване” на интернет страницата на приходната агенция. Формулярът се подава в офис на НАП, по пощата с обратна разписка или чрез електронната услуга на приходната агенция „Приемане на декларация образец № 7 „Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски“, достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП).

От офиса на НАП в Хасково напомнят още, че при допуснати повече от три неплатени здравноосигурителни вноски за последните три години, зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса. За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва.

Справка за здравноосигурителния си статус, както и за периодите с липсващи здравноосигурителни вноски, всеки може да направи чрез електронната услуга на НАП, която е със свободен достъп в Портала на НАП .

Справка е възможна и на телефон 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на съответния оператор. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук